НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Против идеята за 300 часа извънреден труд годишно!

На 28.10.2020 г. в 08:00 ч. се събрахме при паркинга на Партийния дом (сега сграда на Народното събрание в столицата и казахме „НЕ“ на идеята за 300 часа извънреден труд годишно.

Засега имаме успех – точката с гласуване на предложените антисоциални изменения и допълнения в Кодекса на труда е свалена от Дневния ред на Народното събрание.

Още за протеста можеш да видиш ТУК.

(следва поканата, публикувана няколко дни преди протеста)

Заповядай сутринта в 08:00 ч. на 28.10.2020 г. (сряда) на паркинга зад Партийния дом (новата сграда на Народното събрание) в столицата – за да посрещнем народните избраници и да се противопоставим на плановете им да узаконят още повече извънреден труд във вреда на работещите!

Извънредният труд поначало е забранен – но се допуска по изключение, в строго ограничени критични ситуации – като напр. отбрана на страната, охрана на обществения ред, произвеждане на избори, овладяване на бедствия, оказване на медицинска помощ. Такъв труд сега може да се полага до 150 часа годишно и понеже законът не защитава в достатъчна степен хората на труда, много Работодатели с лекота заобикалят горните ограничения и вместо да разкриват допълнителни работни места, натоварват работещите и извън работното им време, при минимално допълнително заплащане. Но поради твърде ниската цена на труда много от работещите се съгласяват да продадат още от труда си (и от здравето си) за малко повече пари накрая на месеца.

Сега Законодателната власт възнамерява да допусне полагането на извънреден труд до 300 часа годишно – удвоявайки възможностите за експлоатация чрез този евтин и пагубен за здравето допълнителен труд извън установеното работно време. Така беше игнорирано изричното становище на КТ „Подкрепа“ против подобно удвояване. Ние от НФТИНИ не желаем да се съгласим с това и те каним да се присъединиш към нас, където и да си!

Братски синдикален поздрав!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори