НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

49% от работещите в България нямат (почти) нищо в банката

2024.02.28

Почти половината българи, ако изобщо имат някакви пари в банка, са ограничени до своите регулярни месечни възнаграждения, пенсии и обезщетения. Едва 0,8% от българските домакинства разполагат със суми, които достигат и може би надхвърлят стойността например на едно прилично средно жилище в столицата.

Съкращаване на IT-персонал: дали? колко? защо?

2024.02.21

България все още стои по-скоро встрани от масовите съкращавания на персонал в сферата на информационните технологии и услуги: съотношението между цената на труда, неговото качество и предлаганата инфраструктура продължава да е в полза на българската IT-индустрия.

Работна среща с „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД

2024.01.18

В серия от работни срещи с колегите от „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД (автомобилна индустрия) съставихме план за действие през 2024 г. Започваме приоритетно да действаме за подобряване организацията на труда.

Успешна актуализация на заплатите в Борднетце

2024.01.13

Финализирахме колективните трудови преговори в СЕ „Борднетце-България“ ЕООД (автомобилна индустрия) – в резултат имаме актуализирани трудови възнаграждения за стотиците наши членове там, в съответствие с увеличението на МРЗ, инфлационния индекс и икономическата обстановка в страната.

БКТД-2024 в Селскостопанската академия е факт

2024.01.11

След ожесточени преговори подписахме Браншовия колективен трудов договор (БКТД-2024) за работещите в системата на Селскостопанската академия (ССА). Демонстрирахме качествено нов подход в колективните преговори и договорихме редица нови придобивки.

Честита 2024 година!

2024.01.03

Посрещаме новата 2024 година удовлетворени от постигнатото и изпълнени с ентусиазъм пред новите възможности, които се откриват за НФТИНИ като организация на активни хора с идеи и усет за бъдещия ден. Благодарим ти, че си част от това вълнуващо развитие!

Празнична среща на НФТИНИ

2023.12.22

Проведохме традиционната Празнична среща, с която всяка година в НФТИНИ отбелязваме приближаващото Рождество и края на отминаващата година. Благодарим на всички, които си взеха наздравица с нас!

Преговорите в ССА продължават

2023.12.18

Независимо от забавянето в бюджетната процедура за 2024 г., съдържанието на БКТД-2023 за системата на ССА е договорено на 90%. Остават няколко ключови детайла.

Споразумение за сътрудничество с ГИТ

2023.12.12

НФТИНИ с ключови предложения по проекта на Споразумение за сътрудничество между Национално представителните синдикати и ИА „Главна инспекция по труда“

От Социални мрежи към Социални медии

2023.11.17

Ролята на Социалните мрежи за всекидневните отношения между хората и деловите процеси в бизнеса ги превръща във все по-голяма степен в Социални медии. Каква е разликата? Малко дискутиран въпрос, поставящ темата под съвсем различен ъгъл.

Кажи какво мислиш! за проблемите в твоя бранш

2023.11.09

Стартирахме услугата Кажи какво мислиш! – за проблемите в твоя бранш и за възможните решения, които заедно да се опитаме да приложим. Можеш да споделиш (включително анонимно). Дори не е необходимо да си наш член. Можеш да включиш в дневния ред на НФТИНИ конкретни предложения за подобряване на нещата. На твоя страна сме!

Подкрепяме Младежката мрежа

2023.11.07

От днес Младежката мрежа ползва технологичната инфраструктура на НФТИНИ – специализирана подстраница на нашя web-сайт с координати за контакт, материали за сваляне и Електронно заявление за членство. Отговорихме положително на искането, отправено към пълноправните колективни членове на Конфедерацията – всеки да съдейства с каквото може.

Ако е необходимо ШИФРОВАЙТЕ

2023.11.06

Специализираното ръководство Ако е необходимо ШИФРОВАЙТЕ беше представено на OpenFest от Адриан Н. Илиев (председателя на Браншов синдикат „Информационни технологии“ при НФТИНИ). Ръководството предлага комплексни решения в областта на Информационната сигурност, базирани изцяло на Свободен софтуер.

НФТИНИ и СВО – съвместно за науката и образованието

2023.10.31

НФТИНИ предприемаме съвместни действия с колегите от Синдикат „Висше образование“ (СВО) за обезпечаване на адекватно бюджетно финансиране на българската наука и висше образование. Двете пълноправни структури на КТ „Подкрепа“ излизаме с твърда позиция за критичното значение на науката и висшето образование за просперитета на българското общество – на които дължим съответстващ ресурс за съществуване, реформи и развитие.

За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България

2023.09.15

Национално протестно митинг-шествие на КТ „Подкрепа“ и КНСБ срещу идеите за разрушаване енергийната сигурност на страната (и в частност – въгледобивната и енергийната промишленост). Ела на пл. Св. Ал. Невски в столицата на 19 септември 2023 г. (вторник) към 11:00 ч., за да кажем категорично НЕ на това безумие!

Криминализира се препятстването на синдикализма

2023.08.14

Криминализира се препятстването на синдикалното сдружаване и препятстването при упражняване на синдикални права. Разширява се обхватът на престъпленията срещу правото на труд (недопускане до работа или принуждаване да бъде напусната работа). Предвидените наказания достигат до 5 години лишаване от свобода и до 10'000 лв. глоба.

Изпълнихме: средно 17,78% нагоре в ССА

2023.08.11

Изпълнихме обещанието: договорихме за работещите в ССА средно увеличение 17,78%. Отклонихме първоначалното намерение бюджетната субсидия да бъде разпределена „за всички поравно“ (по 15%), без оглед на предходното увеличение, когато „най-малките“ останаха „зад борда“). От НФТИНИ твърдо се противопоставихме и защитихме интереса на всички.

Синдикална приемна в „Пушкаров“

2023.06.28

Проведохме Синдикална приемна в ИПАЗР „Н. Пушкаров“ при ССА, където федеративният секретар Елена Грънчарова беше преизбрана като председател на Синдикалната секция. Всички членове получиха лична чаша със синдикален позив от нашия online каталог.

Конференцията за бъдещето на НФТИНИ

2023.06.12

XI Национална Конференция на НФТИНИ избра двама федеративни секретари: Елена Грънчарова (ССА-ИПАЗР) и Момчил Георгиев (АИ-Борднетце); и обсъди бъдещето на НФТИНИ.

Конференцията избра ръководен екип на НФТИНИ

2023.06.11

XI Национална Конференция на НФТИНИ избра ръководен екип от председател Александър Цапов и заместник председател Адриан Илиев. Бяха приети също редица изменения и допълнения в Устава на НФТИНИ, в съответствие с изискванията на КТ „Подкрепа“.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори