НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Всички новини

Анализ „Проблеми на Нощния труд“

2020.07.17

Икономическият и социален съвет прие анализ на тема „Проблеми на полагането и заплащането на нощния труд в България“. Никога стародавните тези на НФТИНИ не са били припознавани толкова цялостно и на такова високо ниво!

Декларация във връзка с протестите

2020.07.15

Изпълнителният съвет на НФТИНИ призовава да не се поддаваме на пропаганда в полза на подменени ценности и да се включим активно в дневния ред на българското общество съгласно своята свободна воля, съвест, убеждения и разбирания.

За нашите предприятия криза няма

2020.06.16

Предприятията, в които НФТИНИ поддържа стабилен Социален диалог, са сред най-успешно преодоляващите пандемичната криза: сред отличниците са АББ България, Bordnetze, Sensata.

За трудовата експлоатация в България

2020.06.11

Ваня Григорова (икономически съветник при КТ „Подкрепа“) за нормирането на труда, условията на труд и отношението към работещите в България – участие в „Алтернативата“ с Генка Шикерова по TV1 България

Invest in Bulgariа | Инвестирай в България

2020.05.28

Българската агенция за инвестиции представи рекламен клип за нашата страна като атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции. Нивото е прилично, въпреки някои смущаващи моменти.

1-ви май – Денят на Твоя труд

2020.05.01

Поздравяваме те с 1-ви май – деня на Твоя труд! Не забравяй, че истинският творец на благата в днешното общество си ТИ: чрез Твоя ТРУД. Благодарим ти и пожелаваме на теб и твоите колеги достойнство и удовлетворение!

Правилник за органите на НФТИНИ

2020.04.23

Вчера приехме Правилник за организацията и дейността на органите на НФТИНИ, който обобщава цялата нормативна уредба на Федерацията. Това е първото решение на Федеративния съвет, взето изцяло по електронен път.

Нощният труд поскъпва от 2021 г.

2020.04.13

След години гласът ни беше чут: МС пое ангажимент от 01.01.2021 г. минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде 0,15% от МРЗ (но не по-малко от 1 лв.) за всеки отработен час.

Процедура за КТД в Sensata

2020.04.02

Днес подписахме Процедурно споразумение за колективни трудови преговори в Sensata – имаме зелен светофар за сключването на Колективен трудов договор в предприятието. Томи Вер Елст се показа последователен и конструктивен мениджър.

Дистанционно електронно гласуване

2020.03.29

НФТИНИ пуска в действие Система за електронно гласуване – всички органи на Федерацията, а така също – синдикалните секции, които са изградили своя система от синдикални e-mail адреси, вече могат да вземат решенията си дистанционно, по електронен път. Системата за гласуване поддържа високи нива на сигурност и не е зависима от спецификите на твоето устройство. Възползвай се!

Трудови отношения в извънредно положение

2020.03.25

Без твое съгласие – дистанционна или надомна работа, или непълно работно време; предоставяне на половината, а при спиране дейността на предприятието и цялата платена отпуска. НОИ и Бюрата по труда ще приемат документи електронно и по пощата. Без принудителни изпълнения и без последици при закъсняло плащане на вноски по кредити – до края на извънредното положение.

30 години НФТИНИ работи за теб

2020.03.10

Днес стават 30 години, откакто група компютърни учени и приложни специалисти взеха нещата в свои ръце и започнаха да отстояват достойнството на своя труд чрез учредяването на НФТИНИ. Благодарим ти, че си с нас!

Спри Коронавирус на работното място

2020.03.04

Световната здравна организация публикува практически напътствия за ограничаване на Коронавирус на работното място. Следвай няколко прости правила, за да ограничиш риска в значителна степен!

Българският език все пак е задължителен

2020.02.20

„Дължимото съдействие на Работодателите спрямо Синдикалните организации по см. на чл. 46, ал. 1 от Кодекса на труда ще бъде изпълнено чрез извършване на превод на разбираем [български] език, тъй като за представителите на централните органи [на Синдикатите] не съществува задължение да владеят чужд език.“

Стартира преброяване на Синдикатите

2020.02.15

Стартира процедурата по установяване наличието на критериите за признаване национален представителен статут на КТ „Подкрепа“. До 10.04.2020 г. всички Синдикални секции трябва да са готови с Единните протоколи.

Синдикална среща с председателя на ССА

2020.02.05

Председателят на ССА обсъди със синдикалисти от НФТИНИ възможности за финансово-икономическо укрепване на Академията. Кризи като тази от края на 2019 г. са недопустими!

С какво прекрачваме в 2020 г.?

2020.01.01

Посрещаме Новата 2020 г. с добре структурирани представи за това как да придвижим НФТИНИ към следващи успехи. Ти си част от това пътуване напред!

Укрепваме Социалното партньорство в Sensata

2019.12.23

Систематичните усилия на НФТИНИ дадоха своя плод: продължаваме да укрепваме Социалното партньорство със Sensata и вече сме на път да поставим на Работодателя едни от най-високите оценки съгласно Стандарта на НФТИНИ.

НФТИНИ постигна своето: пари в ССА ще има

2019.12.19

Благодарение на систематичните усилия на НФТИНИ се очаква на работещите в Селскостопанската академия да бъде изплатено частично дължимото за декември 2019 г. – не по-малко от Минималната работна заплата за страната.

Специален доклад за състоянието на бизнеса

2019.12.15

НФТИНИ предлага на вниманието на Собствениците и Контролиращите капитала на предприятието своя Специален доклад за състоянието на бизнеса.

Ръководството на ССА се съобрази с нас

2019.12.11

НФТИНИ отправи електронно запитване до Селскостопанската академия относно забавеното изплащане на трудовите възнаграждения за ноември 2019 г. Последва светкавичен резултат. Заставаме твърдо до теб!

Електронна проверка в реално време

2019.11.30

НФТИНИ предоставя възможност Работодателите да проверяват електронно (в реално време) легитимността на синдикалните организации. Проверката включва данни за актуалния статус и координати за връзка със синдикалното ръководство.

Браншов КТД в системата на ССА

2019.11.25

Днес подписахме Браншовия колективен трудов договор за системата на Селскостопанската академия. Започваме подписването на Колективни трудови договори в отделните Институти.

Подкрепи простеста за твоите болнични

2019.11.23

КТ „Подкрепа“ се противопоставя срещу идеята на управляващите да бъдеш оставен/а без обезщетение за първия ден от твоите болнични; или да имаш право да боледуваш само 15 дни в годината.

Рестарт на отношенията в Ядрения институт на БАН

2019.11.08

Проведохме Работна опознавателна среща между новото ръководство на Браншовия синдикат „Българска академия на науките“ при НФТИНИ и новото ръководство на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Отзивите са положителни и насърчаващи.

Да укрепим Социалното сътрудничество в БАН

2019.11.04

НФТИНИ започна работа по актуализиране на Правилника за организацията и дейността на Съветите за социално сътрудничество в системата на Българската академия на науките.

Имаме конкретни резултати за хората от Sensata

2019.10.24

Управителят на „Сенсата технолоджис България“ ЕООД в гр. Ботевград изпълни дадената дума – подписахме Споразумение за нощния труд и задълбочаваме Социалното сътрудничество. Край на празните приказки!

Възползвай се от Стандарта на НФТИНИ

2019.10.15

НФТИНИ разработи Стандарт за двустранни отношения между Работодателя и Синдикалната секция – чрез който да поставиш обоснована оценка за състоянието на Социалния диалог.

Отчетно-изборни събрания до 30.11.2019 г.

2019.10.01

Синдикалните секции на НФТИНИ при КТ „Подкрепа“ следва да проведат до 30.11.2019г. своите Отчетно-изборни събрания и да представят копие от Протокола в централата на НФТИНИ.

Сериозният диалог в Sensata започва

2019.09.12

В „Сенсата технолоджис България“ ЕООД нещата най-после тръгват. След три години безрезултатни разговори със средния мениджмънт седнахме на масата за преговори директно с управителя Томи Вер Елст.

Специализирано обучение за синдикалисти от Yazaki

2019.08.31

НФТИНИ проведе специализирано обучение за наши синдикални членове в „Язаки България“ ЕООД. Бяха обсъдени актуални теми във връзка с развитието на Синдикалната организация.

Поставихме обещаващо начало в „Си 3 Ай Европа“ ЕООД

2019.07.23

На работна среща със Светослав Георгиев (вицепрезидент на „Си 3 Ай Европа“ ЕООД) започнахме социален диалог в Дружеството, като предложихме проект на Споразумение за социално сътрудничество.

Имаме искания за отрасъл „Земеделие и горско стопанство“

2019.07.02

В рамките на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Земеделие и горско стопанство“ поставихме нашите финансови искания за справедливо балансиране на трудовите възнаграждения в системата.

Кампанията за Нощния труд продължава

2019.07.01

Протест „Актуализиране на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд“ ще се проведе на 05.07.2019 г. от 14:00 ч. по инициатива на нашия партньор СФСМВР.

Избрахме председател и заместник председател

2019.06.24

X Национална конференция на НФТИНИ избра за председател на Федерацията Александър Цапов и за заместник председател – Петя Методиева.

Започна X Национална конференция на НФТИНИ

2019.06.23

Започна X Национална конференция на НФТИНИ съгласно утвърдения Дневен ред. Председателят Здравчо Здравчев откри заседанието с изнасянето на Отчет за дейностите от изминалия мандат.

Подаряваме обновения www.NFTINI.org на НФТИНИ

2019.06.20

В навечерието на X Национална конференция на НФТИНИ поднасяме на всички наши членове този инструмент за синдикални кампании. Честит рожден ден на всички синдикалисти в сферата на Техническите индустрии, Науката, Информатиката!

Признаха проблемите на Сумираното изчисляване

2019.04.31

Икономическият и социален съвет прие Становище „Проблеми при прилагането на системата за сумирано изчисляване на работното време“ – безпрецедентно признание за отклоненията на България от Директива 2003/88/ЕО.

НФТИНИ и СФММ се разбраха за обхвата на дейностите си

2019.01.28

В навечерието на X Редовен конгрес на КТ „Подкрепа“, НФТИНИ и СФММ постигнаха споразумение за обхвата на дейностите си, което постави на ясна основа бъдещите им отношения.

Ти и още 100'000 граждани подкрепихте Нощния труд!

2019.01.14

Благодарим ти, че подкрепяш с подписа си Нощния труд! Подписката на КТ „Подкрепа в подкрепа на Кампанията набра близо 100'000 подписа. Специални благодарности на колегите от БАПЗГ и СФСМВР за проявената смелост и солидарност!

Скандал в НСТС: Правителството предаде Нощните работници

2018.12.18

Не директно работодателските организации, а Правителството (в лицето на новоназначената заместник министър председател Марияна Николова) услужливо отклони предложението на КТ „Подкрепа за увеличаване на възнаграждението за нощен труд.

България е на дъното на Европа (не само на дъното на ЕС)

2018.10.30

Преобладаващата практика в Европа е за ограничаване полагането и чувствително завишаване заплащането на Нощния труд. Представяме ви нашето експресно европейско изследване.

Трябва ли да се увеличи заплащането за нощен труд?

2018.10.22

Любка Георгиева (конфедерален секретар при КТ „Подкрепа“) срещу Милена Ангелова (главен секретар при АИКБ) в предаването „Здравей, България“ по NOVA телевизия.

Работодателските организации нямат позиция по 2 реда текст

2018.10.22

На днешното заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище при Националния съвет за тристранно сътрудничество беше представено предложението на КТ „Подкрепа“ за Нощния труд.

80% от работещите в България получават под 1'000 лв. месечно

2018.10.20

80% от българите получават до 1'000 лв. месечно, а 50% – до 500 лв., като 0,5% си разпределят 7 млрд. лв. дивиденти годишно. Само 20% от работещите получават достатъчно.

10 години нощен труд те състаряват с 16 години

2018.10.03

Статията „Нощните смени отключват дълъг списък с болести“ на Сара Монтагю от BBC Magazine представя разкритията на редица експерименти от последните години, доказали изключителната вредност на нощния труд за човешкото здраве.

Внесохме предложение за Нощния труд в Тристранния съвет

2018.10.03

КТ „Подкрепа“ внесе предложение за промяна на минималното допълнително възнаграждение за нощен труд в Комисията по доходи и жизнено равнище при Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Стартирахме Youtube канал за Нощния труд

2018.07.12

НФТИНИ при КТ „Подкрепа осигури видеозаснемане на ключови изказвания и стартира Youtube канал на Кампанията „За достойни условия и заплащане на нощния труд“.

Споразумение за съвместни действия за Нощния труд

2018.06.20

Споразумение за съвместни действия подписаха ключови обществени организации – КТ „Подкрепа, БЛС, БАПЗГ и СФСМВР – ще настояват за промяна в условията и заплащането на нощния труд.

Конференция на КТ „Подкрепа“ за Нощния труд

2018.04.20

Стартираната от КТ „Подкрепа Кампания „За достойни условия и заплащане на нощния труд“ беше представена публично с презентации за основанията на нашите искания относно нощния труд.

Подписка в подкрепа на нашите искания за Нощния труд

2018.03.29

КТ „Подкрепа“ стартира набирането на подписка в подкрепа на Кампанията „За достойни условия и заплащане на нощния труд“. Прочети мотивите и ако си на същото мнение, разпечатай няколко листа и включи твоите близки и познати. Всеки подпи е от значение!

„За достойни условия и заплащане на нощния труд“

2018.03.22

Да се осъществи кампания за ограничаване полагането на нощен труд и неговото достойно заплащане реши Конфедеративният съвет на КТ „Подкрепа на свое редовно заседание от 22.03.2018 г.

Твоите колеги споделят


Приятели и партньори