НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

Индексирахме заплатите в ССА

2022.07.19

Възнагражденията в системата на ССА вече са индексирани с размери, сходни на тези в БАН и различните държавни ВУЗ-ове в страната. Подписахме актуализирано Приложение №3 към действащия в Академията БКТД – с което нашата кампания за осигуряване на необходимия допълнителен бюджетен трансфер от 5,5 млн. лв. завърши.

КБФ при НС за ССА: единодушно „ДА!“

2022.06.27

Комисията по бюджет и финанси при Народното събрание гласува с 32 гласа „за“ при 0 „против“ и 0 „въздържали се“ да бъде осигурен исканият от нас допълнителен бюджетен трансфер от 5,5 млн. лв. за изравняване на възнагражденията в Селскостопанската академия с тези в БАН и държавните ВУЗ-ове на България. Гласът на НФТИНИ беше чут.

Минимална работна заплата поне 850 лв.?

2022.06.25

Отказът от ударно увеличаване на МРЗ (в настоящите условия до размери не по-малки от 850 лв.) е в противоречие с предизборните обещания на ПП „Продължаваме промяната“; по същество продължава неолибералните политики на финансовия министър Симеон Дянков от 2010-2011 г.; отклонява се от настойчивите препоръки на ЕК; и все повече отдалечава страната ни от възможността да се присъедини към Еврозоната през 2024 г. (също предизборно обещание).

Младите хора се нуждаят от интригуваща кауза

2022.06.24

Изследователите разпознават като основен проблем пред Синдикалните движения днес трудностите при приобщаване на младите хора. Последните често попадат в различни уязвими групи (липса на квалификация и опит, „безплатно“ стажуване, работа от internet платформи, почасово, на повикване), но простото твърдение „Вас ви експлоатират!“ не работи.

Работещите в ССА са готови за протест!

2022.06.13

Предупреждаваме: Работещите от Селскостопанската академия (в т.ч. висше ръководство, директори, учени, технически персонал) са готови да бранят достойнството на своя труд с протести, каквито НФТИНИ не веднъж и дваж сме предизвиквали. Не можем да приемем актуализацията на бюджета и тази година да остави ССА „зад борда“!

Дигиталната трансформация и бъдещето на труда

2022.06.12

Монографията „Дигиталната трансформация и бъдещето на труда – глобални тенденции, локални последствия“ на доц. д-р Васил Н. Киров от ИФС при БАН ще бъде представена на 21.06.2022 г. (вторник) от 16:30 ч. в гр. София, ул. Петнадесети ноември №1. Заповядай!

Политиците усещат нашата закана за ССА

2022.06.10

Макар и бавно, политиците започват да усещат нашата закана за решителни протестни действия, ако ССА отново остане „зад борда“ при актуализацията на бюджета. Макар все още да не сме представили публично нашата подписка (подкрепена от председателя, директорите, академичния състав и техническия персонал в Академията), фактът на нейното набиране вече се обсъжда в парламентарните комисии.

Успяхме в БАН, Синдикатите в научните звена са на ход!

2022.05.12

Подписаният Меморандум между Синдикатите и ръководството на БАН беше взет предвид – допълнителният финансов ресурс от 20 млн. лв. целево за увеличаване основните трудови възнаграждения на академичния състав за 2022 г. е факт. Сега идва ред на Синдикалните организации в съответните научни звена да сътрудничат със своите директори и научни съвети за ефективно разпределяне на договорените средства.

Меморандумът със ССА е факт. Действаме!

2022.05.11

Точно както се уговорихме, на 11.05.2022 г. сключихме Меморандум с ръководството на ССА за координиране на усилията ни за финансово обезпечаване достойнството на българската Селскостопанска наука. Призоваваме всички да подкрепят Официалната позиция, с която ще излезем пред българското правителство!

Съвместно със ССА за Селскостопанската наука

2022.04.29

Очакваме до 11.05.2022 г. ръководството на ССА в лицето на проф. Банов да се произнесе по нашето предложение за съвместни действия за финансово обезпечаване достойнството на българската Селскостопанска наука. Ще получим ли очакваната от всички работещи подкрепа?

Конструктивен напредък в C3i

2022.04.28

Разговорът с мениджмънта на C3i е конструктивен и беше поет ангажимент да получим реално пакетно предложение за разрешаване на повдигнатите въпроси. В срок до 13.05.2022 г. очакваме конкретни предложения и за стабилизиране на Социания диалог между Работодателя и Синдикатите.

Недоволство в Sensata и Liebherr Пловдив

2022.04.27

Във връзка с вълненията на работещите в Sensata и Liebherr в гр. Пловдив, НФТИНИ продължава да настоява за мирно и законосъобразно разрешаване на назряващите колективни трудови спорове, но аргументите се изчерпват.

Където има Синдикати (преглед от последната седмица)

2022.04.06

Ваня Григорова (икономически съветник на Президента на КТ „Подкрепа“) разказва за случващото се там, където има Синдикати (просто една синдикална седмица на национално равнище, като илюстрация за смисъла от организации като нашата).

Работещи в Apple се синдикализират в шифрован чат

2022.02.22

Търпението на работещите в Apple (най-богатата технологична компания с рекордни печалби и трайно възходящи трендове) се изчерпа: заради чувствително по-ниските заплати в сравнение с конкурентни компании пристъпват към колективна защита чрез създаването на синдикална организация. Очаквано – синдикализацията се извършва технологично, децентрализирано и шифровано.

bgID – вече сериозно за Електронното управление в България

2022.02.19

Новосформираното Министерство на електронното управление пусна за обществено обсъждане Техническа спецификация за изграждане на мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID (което е безспорна основа на всяко Електронно управление). Призоваваме синдикалните членове (и специално колегите от Електрониката и от Информационните технологии) да споделят мисли, за да ги включим в нашата официална позиция!

Позиция за финансова подкрепа на ССА

2022.02.18

Отново НФТИНИ застава на твърда позиция в подкрепа на Селскостопанската наука. Хроничното недофинансиране на Академията е в категорично противоречие с многократните декларации за политическа промяна в полза на иновациите и растежа. Призоваваме синдикалните членове да разпространяват нашата позиция и да настояват за нейното вземане предвид при очакваните финансово-бюджетни решения!

Меморандум за финансова подкрепа на БАН

2022.02.02

За пореден път оказахме решителна подкрепа на най-значителната научно-изследователска институция в България, която е крайно време да заеме своето достойно място в приоритетите на българската държава за базиран на науката и иновациите просперитет.

Честита Нова 2022 година!

2022.01.01

Благодарим ти, че си част от НФТИНИ и през Новата 2022 година! Нека заедно постигнем още по-отчетливи успехи в отстояването на твоите права! Нека оставим зад себе си една напрегната Covid година и навлезем в нещо, което винаги сме мечтали да имаме и да бъдем!

ВКС за съдебното възстановяване след уволнение

2021.12.02

Днес ВКС в свое Тълкувателно решение постанови, че двуседмичният срок за явяване на работа след съдебно възстановяване на незаконно уволнен работещ започва да тече от получаването на Съобщение за възстановяване на работа от Първоинстанционния съд; или с изявяване от работещия на желанието му да се върне на работа.

Пресконференция „Дигитална Подкрепа“

2021.11.29

Днес от 14:00 ч. в централата на КТ „Подкрепа“ ще се проведе въвеждаща пресконференция на проект „Дигитална Подкрепа“ (BG05M9OP001-1.128-0005) по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори