НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

Възрастен програмист губи работата си

2021.09.22

На 23.07.2021 г. потребителят AP Carpen (възрастен програмист, който е загубил работата си) публикува своя житейски разказ с няколко съвета към по-младите колеги. Въпреки, че на места звучи архаично, материалът набра популярност в internet и го споделяме като важно предупреждение за „бляскавите“ перспективи пред програмирането.

ABB | 11 септември | автокино за електромобили

2021.09.03

На 11.09.2021 г. (събота) от 18:30 ч. „АББ България“ ЕООД в партньорство с АСЕБ организира интересно P.R. събитие – автокино за зрители с електромобили. Заповядай с твоя личен или нает електрически автомобил!

Първият ни електронен синдикален член

2021.08.25

Днес в 15:12 ч. при нас постъпи първото електронно Заявление за членство – на работеща колега в производствената база на „Сенсата технолоджис България“ ЕООД в гр. Ботевград. Нашата система незабавно е извела потвърдителна разписка и кандидатурата е приета от ръководните органи на Синдикалната секция. Добре дошла, колега!

Електронизация на процесите в НФТИНИ

2021.07.26

Пуснахме в действие електронно Заявление за членство, с което можеш да постъпиш при нас от своя компютър или телефон, където и да си. Пуснахме също електронен Учредителен протокол, позволяващ трима колеги да създадат Синдикална секция на НФТИНИ в своето предприятие. Пуснахме и електронен формуляр на Сигнал за нарушения до нашата Контролна комисия. Електронното управление е все по-близо!

Напредваме в Института „Пушкаров“

2021.07.08

След кратка полемика между юристите на ръководството в Института „Пушкаров“ при ССА и председателя на НФТИНИ беше установено, че без всякакво съмнение Синдикатите имат право да участват в обсъждане на всичките вътрешни правила, относими към труда, заетостта и жизненото равнище – в т.ч. правилата относно работната заплата.

Четиридневна работна седмица в Япония?

2021.06.28

Японското правителство препоръчва преминаване към 4-дневна работна седмица – като мярка за подобряване на баланса между професионалния и личния живот на японците, и към повишаване на тяхната удовлетвореност от живота. Целта е да бъде опазено общественото здраве и да бъде подпомогната опасно застаряващата нация, която се нуждае от повече грижи към възрастните и от повече раждаемост.

Видео: По-широко понятие за РАБОТНИК

2021.06.25

В партньорство с Европейския работнически институт EZA беше осъществен семинар на тема „Иновативни синдикални практики за преодоляване на социалните и икономически предизвикателства в изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост“, където наши експерти изнесоха презентация относно разширяващото се понятие за работник в контекста на променящите се икономически условия.

Само „усмихнати“ служители могат да влязат?

2021.06.18

В свои китайски офиси Canon е въвела биометрична идентификация, базирана на технологии за изкуствен интелект, която разпознава лицата на служителите, за да ги допусне до корпоративните офиси. Специфичното е, че само усмихнати служители се допускат да влязат в работните помещения.

Нашата кампания в C3i Europa: „Къде го пише?“

2021.06.16

Искаме всеки служител на „C3i Europa“ да попита „Къде го пише?“, когато ръководството изиска от него да спазва 41 бр. „вътрешните политики“ (общо 326 страници формат А4), за които пред контролните органи се заявява, че „не съществуват“!

Подобряваме условията на труд в „Хроновски“

2021.06.05

В следствие от наша целенасочена интервенция, от месец май 2021 г. в завода на „Хроновски БГ“ ЕООД в гр. Смолян полагането на извънреден труд е силно ограничено. С това подобряваме условията на труд за нашите синдикални братя и сестри.

Президента на България по случай Първи май

2021.05.01

Президентът Румен Радев благодари по случай Международния ден на труда и работническата солидарност „на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България“.

Sensata-Пловдив с нарушения при извънредния труд

2021.04.06

След подаден от нас сигнал до ИА „ГИТ“, беше извършена проверка и се установиха нарушения при извънредния труд в производствената база на Sensata край с. Царацово, Пловдивско. Издадени са задължителни предписания и са наложени административни санкции.

Отстояваме академичната свобода

2021.04.05

Председателят на Браншов синдикат „Българска академия на науките“ отстоя пред Съда академичната свобода на изразяване. Съдът отмени дисциплинарно наказание, наложено заради изказването на мнение.

ИПАЗР „Пушкаров“ избра електронно

2021.03.15

Нашата Синдикална секция в ИПАЗР „Н. Пушкаров“ при ССА избра електронно своето Синдикално ръководство. Това е първият ни електронен избор на ниво синдикална секция!

8 март – Денят на отстояващата жена

2021.03.08

Независимо дали наистина жените-работнички от Ню Йорк са се вдигнали на днешната дата през 1857 г., или това е по-късно изфабрикуван мит, днес е денят на отстояващата жена, дръзнала да издигне глас за правата си.

Честит рожден ден, Подкрепа!

2021.02.08

Днес КТ „Подкрепа“ ще навърши 32 години. На този ден през 1989 г., в квартирата на д-р Тренчев няколко смели българи празнуват рождения ден на Доктора. И вземат едно неочаквано решение.

Могат ли да ме уволнят заради моите качества?

2021.02.06

ВКС в свое Тълкувателно решение: ако при сключването на трудовия договор работещият не отговаря на въведените от Работодателя образователни и квалификационни изисквания, не може впоследствие да бъде уволнен на това основание.

България продължава да е с най-ниска МРЗ в ЕС

2021.02.05

По данни на Eurostat, нашата страна продължава да води класациите за най-ниска минимална работна заплата в ЕС – едва €332 бруто. Отчита се устойчив темп на нарастване, но българите продължават да са сред първенците по работещи за минимална заплата.

Вдигнахме заплатите в ССА с 10%

2021.01.29

НФТИНИ в сътрудничество с ФНСЗ повишихме работните заплати в системата на Селскостопанската академия с 10% – което стана възможно благодарение на инструментите на Колективното трудово договаряне.

За правото да не си „на линия“

2021.01.22

Европейският парламент предлага на Комисията да приеме директива за утвърждаване правото на работещите да се откъсват от работа по време на своите почивки и отпуски (да не получават служебни съобщения и повиквания, и да не отговарят на такива).

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори