НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

Честита Нова 2022 година!

2022.01.01

Благодарим ти, че си част от НФТИНИ и през Новата 2022 година! Нека заедно постигнем още по-отчетливи успехи в отстояването на твоите права! Нека оставим зад себе си една напрегната Covid година и навлезем в нещо, което винаги сме мечтали да имаме и да бъдем!

ВКС за съдебното възстановяване след уволнение

2021.12.02

Днес ВКС в свое Тълкувателно решение постанови, че двуседмичният срок за явяване на работа след съдебно възстановяване на незаконно уволнен работещ започва да тече от получаването на Съобщение за възстановяване на работа от Първоинстанционния съд; или с изявяване от работещия на желанието му да се върне на работа.

Пресконференция „Дигитална Подкрепа“

2021.11.29

Днес от 14:00 ч. в централата на КТ „Подкрепа“ ще се проведе въвеждаща пресконференция на проект „Дигитална Подкрепа“ (BG05M9OP001-1.128-0005) по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Ако гледаш деца, имаш данъчно облекчение

2021.11.29

До 31 декември 2021 г. можеш да подадеш чрез твоя Работодател декларация за данъчни облекчения, на които имаш право, ако отглеждаш деца. В зависимост от броя на децата и евентуалното наличие на увреждания, ще получиш отстъпка от дължимите данъци за 2021 г. в размер до 1'350 лв.

Влез в играта! Синдикална книга-игра

2021.11.16

Днес НФТИНИ при КТ „Подкрепа“ пусна в действие първата по рода си Синдикална книга-игра – реалистична симулация на твоята работна среда, в която можеш да избираш какво да се случи и да проследиш последиците от направения избор. Авторът и героят на историята... всъщност си Ти!

Браншов договор '21 в Селскостопанска академия

2021.11.09

Днес НФТИНИ при КТ „Подкрепа“ и ФНСЗ при КНСБ подписаха Браншов колективен трудов договор (2021-2023) за работещите в системата на Селскостопанската академия. Отлично сътрудничество между заинтересуваните страни!

Електронните Будители в НФТИНИ

2021.11.01

НФТИНИ пристъпи по повод Деня на Народните Будители към мащабна реорганизация на своите бази с данни и на методите за обработка на информацията – за да освободи своя административен персонал от усилията да обслужва технически процеси и да фокусира усилията върху анализ и преки услуги за нашите членове.

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в карикатура на „Прас-Прес“

2021.10.28

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в карикатура от последния брой на в. „Прас-Прес“. Внушението, че синдикалните протести за защита на Марица-изток били в интерес на ПП „ГЕРБ“ и Бойко Борисов, не съответства на фактите.

Реорганизацията не е повод за съкращаване

2021.10.28

ВКС в свое Тълкувателно решение: при вътрешна реорганизация на предприятието (когато дейността на съответното звено продължава да съществува) няма основание за освобождаване от работа поради съкращаване на щата. Спорен остава въпросът относно правото / задължението за подбор.

Ваксината (засега) е само доброволна

2021.10.25

Само министърът на здравеопазването може да разпореди задължително ваксиниране на определени категории персонал или на цялото население. Работодателите нямат право нито да разпореждат ваксинация, нито да освобождават от работа, нито да извеждат в неплатен отпуск работещите без Covid сертификат.

Има ли място в Зелената сделка за хората?

2021.10.15

Тази сутрин наши синдикални активисти пробиха охраната и посрещнаха с импровизиран протест Франс Тимерманс (заместник-председател на Европейската комисия), за да заявят готовност на Синдикатите да дискутират Зеления пакт – но само по начин, който не ощетява работещите хора.

„Подкрепа“ беше чута – още преди протеста

2021.10.11

От изявление на служебния министър-председател Стефан Янев научаваме, че нашата страна ще се откаже от базираната на въглища енергетика най-рано през 2038 г. – за което ще бъдат търсени „общи решения за ограничаване на негативните социални и икономически последствия в хода на зеления преход“. Именно за това КТ „Подкрепа“ ще настоява с протест на 13.10.2021 г.

Стартираме колективните преговори в ССА

2021.10.05

Днес Александър Цапов (председател на НФТИНИ при КТ „Подкрепа“) и Светла Василева (председател на ФНСЗ при КНСБ) внесоха покана до ръководството на Селскостопанската академия за стартиране на преговорите за сключване на Браншов колективен трудов договор.

Конгресът на КТ „Подкрепа“ – 08.02.2023 г.

2021.10.05

Със свое Решение4 от 29.09.2021 г. Конфедеративният съвет на КТ „Подкрепа“ определи следващият Конгрес на Конфедерацията да бъде проведен на 08.02.2023 г. Въпросът за по-нататъшното развитие на организацията е отново на дневен ред.

Рестарт на сериозния разговор в Sensata

2021.10.04

Днес представихме нашите искания за съществено увеличение на трудовите възнаграждения в Sensata – базирани на задълбочено изследване на настроенията в предприятието и анализ на равнищата на заплащане в тази и сходни индустрии; и в този и сходни региони. Очакваме до месец да бъде насрочена следваща среща за преговори, която да даде рестарт на сериозния разговор в Sensata – от какъвто през последните месеци всички все по-настойчиво се нуждаем.

Възрастен програмист губи работата си

2021.09.22

На 23.07.2021 г. потребителят AP Carpen (възрастен програмист, който е загубил работата си) публикува своя житейски разказ с няколко съвета към по-младите колеги. Въпреки, че на места звучи архаично, материалът набра популярност в internet и го споделяме като важно предупреждение за „бляскавите“ перспективи пред програмирането.

ABB | 11 септември | автокино за електромобили

2021.09.03

На 11.09.2021 г. (събота) от 18:30 ч. „АББ България“ ЕООД в партньорство с АСЕБ организира интересно P.R. събитие – автокино за зрители с електромобили. Заповядай с твоя личен или нает електрически автомобил!

Първият ни електронен синдикален член

2021.08.25

Днес в 15:12 ч. при нас постъпи първото електронно Заявление за членство – на работеща колега в производствената база на „Сенсата технолоджис България“ ЕООД в гр. Ботевград. Нашата система незабавно е извела потвърдителна разписка и кандидатурата е приета от ръководните органи на Синдикалната секция. Добре дошла, колега!

Електронизация на процесите в НФТИНИ

2021.07.26

Пуснахме в действие електронно Заявление за членство, с което можеш да постъпиш при нас от своя компютър или телефон, където и да си. Пуснахме също електронен Учредителен протокол, позволяващ трима колеги да създадат Синдикална секция на НФТИНИ в своето предприятие. Пуснахме и електронен формуляр на Сигнал за нарушения до нашата Контролна комисия. Електронното управление е все по-близо!

Напредваме в Института „Пушкаров“

2021.07.08

След кратка полемика между юристите на ръководството в Института „Пушкаров“ при ССА и председателя на НФТИНИ беше установено, че без всякакво съмнение Синдикатите имат право да участват в обсъждане на всичките вътрешни правила, относими към труда, заетостта и жизненото равнище – в т.ч. правилата относно работната заплата.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори