НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

С по чаша вино в централата на НФТИНИ

2023.01.15

Всички наши синдикални членове бяха поканени да споделят с нас по чаша новогодишно вино в централата на НФТИНИ. Благодарим на тези, които приеха поканата и споделиха своите идеи и надежди за 2023 година!

Новата 2023 година – нови възможности за НФТИНИ

2023.01.03

НФТИНИ продължихме през отминалата година да издигаме Федерацията към желаните нива на иновация и успешност. Дали сме се справили – очакваме да кажат нашите синдикални членове. Честита Нова 2023 година!

Делегатите на НФТИНИ за XI Конгрес на КТ „Подкрепа“

2022.12.16

НФТИНИ избра своите делегати за XI Конгрес на КТ „Подкрепа“ – след много оспорвани избори с балотаж и с прилагане на правилото за равен брой гласове. Виж резултатите!

Федеративен Дискусионен форум (2022)

2022.10.24

След кратко пандемично прекъсване отново включихме микрофоните, за да дадем думата на хората в НФТИНИ – вече в успешно изпитания формат на нашия Федеративен Дискусионен форум. Основни теми: лидерство, финансова подкрепа, модерен синдикализъм, бизнес инструменти.

Високите технологии напускат Русия

2022.09.13

В резултат от войната в Украйна повечето световни високотехнологични компании преустановяват своите дейности в Русия и търсят сигурно място за бизнеса си на други места, включително в България. Най-засегнати са финансите, енергетиката и високотехнологичните индустрии. Ще успее ли българският бизнес да улови вълнàта?

Индексирахме заплатите в ССА

2022.07.19

Възнагражденията в системата на ССА вече са индексирани с размери, сходни на тези в БАН и различните държавни ВУЗ-ове в страната. Подписахме актуализирано Приложение №3 към действащия в Академията БКТД – с което нашата кампания за осигуряване на необходимия допълнителен бюджетен трансфер от 5,5 млн. лв. завърши.

КБФ при НС за ССА: единодушно „ДА!“

2022.06.27

Комисията по бюджет и финанси при Народното събрание гласува с 32 гласа „за“ при 0 „против“ и 0 „въздържали се“ да бъде осигурен исканият от нас допълнителен бюджетен трансфер от 5,5 млн. лв. за изравняване на възнагражденията в Селскостопанската академия с тези в БАН и държавните ВУЗ-ове на България. Гласът на НФТИНИ беше чут.

Минимална работна заплата поне 850 лв.?

2022.06.25

Отказът от ударно увеличаване на МРЗ (в настоящите условия до размери не по-малки от 850 лв.) е в противоречие с предизборните обещания на ПП „Продължаваме промяната“; по същество продължава неолибералните политики на финансовия министър Симеон Дянков от 2010-2011 г.; отклонява се от настойчивите препоръки на ЕК; и все повече отдалечава страната ни от възможността да се присъедини към Еврозоната през 2024 г. (също предизборно обещание).

Младите хора се нуждаят от интригуваща кауза

2022.06.24

Изследователите разпознават като основен проблем пред Синдикалните движения днес трудностите при приобщаване на младите хора. Последните често попадат в различни уязвими групи (липса на квалификация и опит, „безплатно“ стажуване, работа от internet платформи, почасово, на повикване), но простото твърдение „Вас ви експлоатират!“ не работи.

Работещите в ССА са готови за протест!

2022.06.13

Предупреждаваме: Работещите от Селскостопанската академия (в т.ч. висше ръководство, директори, учени, технически персонал) са готови да бранят достойнството на своя труд с протести, каквито НФТИНИ не веднъж и дваж сме предизвиквали. Не можем да приемем актуализацията на бюджета и тази година да остави ССА „зад борда“!

Дигиталната трансформация и бъдещето на труда

2022.06.12

Монографията „Дигиталната трансформация и бъдещето на труда – глобални тенденции, локални последствия“ на доц. д-р Васил Н. Киров от ИФС при БАН ще бъде представена на 21.06.2022 г. (вторник) от 16:30 ч. в гр. София, ул. Петнадесети ноември №1. Заповядай!

Политиците усещат нашата закана за ССА

2022.06.10

Макар и бавно, политиците започват да усещат нашата закана за решителни протестни действия, ако ССА отново остане „зад борда“ при актуализацията на бюджета. Макар все още да не сме представили публично нашата подписка (подкрепена от председателя, директорите, академичния състав и техническия персонал в Академията), фактът на нейното набиране вече се обсъжда в парламентарните комисии.

Успяхме в БАН, Синдикатите в научните звена са на ход!

2022.05.12

Подписаният Меморандум между Синдикатите и ръководството на БАН беше взет предвид – допълнителният финансов ресурс от 20 млн. лв. целево за увеличаване основните трудови възнаграждения на академичния състав за 2022 г. е факт. Сега идва ред на Синдикалните организации в съответните научни звена да сътрудничат със своите директори и научни съвети за ефективно разпределяне на договорените средства.

Меморандумът със ССА е факт. Действаме!

2022.05.11

Точно както се уговорихме, на 11.05.2022 г. сключихме Меморандум с ръководството на ССА за координиране на усилията ни за финансово обезпечаване достойнството на българската Селскостопанска наука. Призоваваме всички да подкрепят Официалната позиция, с която ще излезем пред българското правителство!

Съвместно със ССА за Селскостопанската наука

2022.04.29

Очакваме до 11.05.2022 г. ръководството на ССА в лицето на проф. Банов да се произнесе по нашето предложение за съвместни действия за финансово обезпечаване достойнството на българската Селскостопанска наука. Ще получим ли очакваната от всички работещи подкрепа?

Конструктивен напредък в C3i

2022.04.28

Разговорът с мениджмънта на C3i е конструктивен и беше поет ангажимент да получим реално пакетно предложение за разрешаване на повдигнатите въпроси. В срок до 13.05.2022 г. очакваме конкретни предложения и за стабилизиране на Социания диалог между Работодателя и Синдикатите.

Недоволство в Sensata и Liebherr Пловдив

2022.04.27

Във връзка с вълненията на работещите в Sensata и Liebherr в гр. Пловдив, НФТИНИ продължава да настоява за мирно и законосъобразно разрешаване на назряващите колективни трудови спорове, но аргументите се изчерпват.

Където има Синдикати (преглед от последната седмица)

2022.04.06

Ваня Григорова (икономически съветник на Президента на КТ „Подкрепа“) разказва за случващото се там, където има Синдикати (просто една синдикална седмица на национално равнище, като илюстрация за смисъла от организации като нашата).

Работещи в Apple се синдикализират в шифрован чат

2022.02.22

Търпението на работещите в Apple (най-богатата технологична компания с рекордни печалби и трайно възходящи трендове) се изчерпа: заради чувствително по-ниските заплати в сравнение с конкурентни компании пристъпват към колективна защита чрез създаването на синдикална организация. Очаквано – синдикализацията се извършва технологично, децентрализирано и шифровано.

bgID – вече сериозно за Електронното управление в България

2022.02.19

Новосформираното Министерство на електронното управление пусна за обществено обсъждане Техническа спецификация за изграждане на мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID (което е безспорна основа на всяко Електронно управление). Призоваваме синдикалните членове (и специално колегите от Електрониката и от Информационните технологии) да споделят мисли, за да ги включим в нашата официална позиция!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори