НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

Каква е тайната за успеха на SITT?

2021.01.21

Разговаряме с Флорентин Янку, председател на румънския Национален синдикат на работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, и услугите за поддръжка и аутсорсинг (SITT).

Работещи в Gооglе създават синдикат

2021.01.04

Работещи за Gооglе се сдружават в Синдикат на работещите в Alphabet (компанията-собственик на основната търсеща машина в internet). Синдикатът ще атакува нepaвностойното зaплaщaнe, сексуалния тормоз, репресиите заради ĸpитиĸи срещу участия в неетични военни проекти, дискриминативното отношение и други.

За възхода на румънските IT-синдикати

2021.01.03

В Румъния наблюдаваме впечатляващ възход на синдикатите в областта на информационните технологии и услуги – на фона на доста по-ограничени индустриални отношения от тези в България и на много други места по света. Време е да почерпим от опита на румънските колеги!

Време е да пристъпим в 2021 г.

2020.12.31

Изтече една невероятно сложна година, белязала НФТИНИ както със значителни постижения, така и със сложни предизвикателства. Нека превърнем 2021 г. в период на добре обмислени трансформации, които ще ни дадат възможност да се гордеем с плодовете на нашия труд!

Индийски работници разрушиха завода си

2020.12.19

Около 1200 индийски работници разрушиха завод за електроника на Apple, след неуспешна стачка за неизплатените трудови възнаграждения тъкмо в навечерието на новогодишните празници. Стачката е прерастнала в метеж, работниците са разбили складовете и са „събрали“ своите заплати във вид на iPhone апарати на стойност $60 млн. От Apple разследват защо парите за заплатите не са стигнали до хората.

Народното събрание „против“ работещите

2020.12.09

След години повтаряне на очевидното, Народното събрание частично съобрази Кодекса на труда с правото на ЕС: референтните периоди за СИРВ бяха намалени от 6 на 4 месеца. Независимо от ясно изразената социална позиция „против“, предложеното увеличаване на допистимия извънреден труд от 150 на 300 часа годишно също беше прокарано.

Пресякохме опит за измама

2020.12.02

На наш сървър беше засечен опит да бъде експлоатиран зловреден софтуер, предназначен за кражба на данни от потребители на e-mail услуги. Опитът е пресечен и не са допуснати негативни последици за наши членове и други посетители на сайта.

За възникващия „атипичен“ синдикализъм

2020.10.31

Завърши синдикалният семинар „Повече демокрация на работното място – за достойна заетост, силно колективно договаряне и добре защитени трудови права“ в партньорство между КТ „Подкрепа“ и Европейския работнически център EZA. Представители на научните среди заговориха за „атипичен“ синдикализъм.

Протестът за извънредния труд успя!

2020.10.29

На 28.10.2020 г. в 08:00 ч. се събрахме при паркинга на Партийния дом (сега сграда на Народното събрание в столицата и казахме „НЕ“ на идеята за 300 часа извънреден труд годишно. Засега имаме успех!

Спечелихме за пореден път срещу Xerox

2020.10.27

Спечелихме и на Втора инстанция делото за незаконосъобразното уволнение на Десислава Гогова (наш синдикален председател в „Ксерокс сървисиз България“ ЕООД).

Синдикална приемна в гр. Ботевград

2020.10.21

На 20.10.2020 г. между 11:00 и 16:00 ч. проведохме Синдикална приемна за членовете на НФТИНИ в гр. Ботевград. Осигурихме правна и икономическа експертиза за всеки въпрос, който ни беше поставен.

Процедура за ЕРС в Siemens

2020.10.05

Днес с помощта на немските партньори от IG Metal започнахме активни действия за определяне на представител от българска страна в Европейския работнически съвет на Siemens. Ако имаш идеи в тази връзка, свържи се с нас!

Дискусионен форум (2020)

2020.09.28

На 27.09.2020 г. проведохме първия Федеративен Дискусионен форум на НФТИНИ. Връчиха се Отличия за синдикален принос, показаха се презентации по предпочитани от нашите членове теми и се проведе ролева игра за лидерство и репутация. Благодарим на всички, които взеха участие!

40 години „Солидарност“

2020.08.31

На 31.08.1980 г. стачкуващите работници от корабостроителницата в Гданск принудиха комунистическата власт да признае независимия профсъюз „Солидарност“ (Solidarność) и да започне преговори за демократизация на полското общество. Десет години по-късно по сходен начин възникна КТ „Подкрепа“.

МРЗ по икономически дейности?

2020.08.25

За да сключим Споразумение за договаряне на диференцирана МРЗ по икономически дейности, трябва да извървим няколко предварителни стъпки – сред които ратификацията на Конвенции №151 и №154 на МОТ; и приемането на паритетни механизми за оценяване производителността на труда и стойността на живота.

Анализ „Проблеми на Нощния труд“

2020.07.17

Икономическият и социален съвет прие анализ на тема „Проблеми на полагането и заплащането на нощния труд в България“. Никога стародавните тези на НФТИНИ не са били припознавани толкова цялостно и на такова високо ниво!

Декларация във връзка с протестите

2020.07.15

Изпълнителният съвет на НФТИНИ призовава да не се поддаваме на пропаганда в полза на подменени ценности и да се включим активно в дневния ред на българското общество съгласно своята свободна воля, съвест, убеждения и разбирания.

За нашите предприятия криза няма

2020.06.16

Предприятията, в които НФТИНИ поддържа стабилен Социален диалог, са сред най-успешно преодоляващите пандемичната криза: сред отличниците са АББ България, Bordnetze, Sensata.

За трудовата експлоатация в България

2020.06.11

Ваня Григорова (икономически съветник при КТ „Подкрепа“) за нормирането на труда, условията на труд и отношението към работещите в България – участие в „Алтернативата“ с Генка Шикерова по TV1 България

Invest in Bulgariа | Инвестирай в България

2020.05.28

Българската агенция за инвестиции представи рекламен клип за нашата страна като атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции. Нивото е прилично, въпреки някои смущаващи моменти.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори