НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Новини

Следват последните 20 новини от НФТИНИ. Ако търсиш по-стари новини, виж нашия архив!

Отстояваме академичната свобода

2021.04.05

Председателят на Браншов синдикат „Българска академия на науките“ отстоя пред Съда академичната свобода на изразяване. Съдът отмени дисциплинарно наказание, наложено заради изказването на мнение.

ИПАЗР „Пушкаров“ избра електронно

2021.03.15

Нашата Синдикална секция в ИПАЗР „Н. Пушкаров“ при ССА избра електронно своето Синдикално ръководство. Това е първият ни електронен избор на ниво синдикална секция!

8 март – Денят на отстояващата жена

2021.03.08

Независимо дали наистина жените-работнички от Ню Йорк са се вдигнали на днешната дата през 1857 г., или това е по-късно изфабрикуван мит, днес е денят на отстояващата жена, дръзнала да издигне глас за правата си.

Честит рожден ден, Подкрепа!

2021.02.08

Днес КТ „Подкрепа“ ще навърши 32 години. На този ден през 1989 г., в квартирата на д-р Тренчев няколко смели българи празнуват рождения ден на Доктора. И вземат едно неочаквано решение.

Могат ли да ме уволнят заради моите качества?

2021.02.06

ВКС в свое Тълкувателно решение: ако при сключването на трудовия договор работещият не отговаря на въведените от Работодателя образователни и квалификационни изисквания, не може впоследствие да бъде уволнен на това основание.

България продължава да е с най-ниска МРЗ в ЕС

2021.02.05

По данни на Eurostat, нашата страна продължава да води класациите за най-ниска минимална работна заплата в ЕС – едва €332 бруто. Отчита се устойчив темп на нарастване, но българите продължават да са сред първенците по работещи за минимална заплата.

Вдигнахме заплатите в ССА с 10%

2021.01.29

НФТИНИ в сътрудничество с ФНСЗ повишихме работните заплати в системата на Селскостопанската академия с 10% – което стана възможно благодарение на инструментите на Колективното трудово договаряне.

За правото да не си „на линия“

2021.01.22

Европейският парламент предлага на Комисията да приеме директива за утвърждаване правото на работещите да се откъсват от работа по време на своите почивки и отпуски (да не получават служебни съобщения и повиквания, и да не отговарят на такива).

Каква е тайната за успеха на SITT?

2021.01.21

Разговаряме с Флорентин Янку, председател на румънския Национален синдикат на работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, и услугите за поддръжка и аутсорсинг (SITT).

Работещи в Gооglе създават синдикат

2021.01.04

Работещи за Gооglе се сдружават в Синдикат на работещите в Alphabet (компанията-собственик на основната търсеща машина в internet). Синдикатът ще атакува нepaвностойното зaплaщaнe, сексуалния тормоз, репресиите заради ĸpитиĸи срещу участия в неетични военни проекти, дискриминативното отношение и други.

За възхода на румънските IT-синдикати

2021.01.03

В Румъния наблюдаваме впечатляващ възход на синдикатите в областта на информационните технологии и услуги – на фона на доста по-ограничени индустриални отношения от тези в България и на много други места по света. Време е да почерпим от опита на румънските колеги!

Време е да пристъпим в 2021 г.

2020.12.31

Изтече една невероятно сложна година, белязала НФТИНИ както със значителни постижения, така и със сложни предизвикателства. Нека превърнем 2021 г. в период на добре обмислени трансформации, които ще ни дадат възможност да се гордеем с плодовете на нашия труд!

Индийски работници разрушиха завода си

2020.12.19

Около 1200 индийски работници разрушиха завод за електроника на Apple, след неуспешна стачка за неизплатените трудови възнаграждения тъкмо в навечерието на новогодишните празници. Стачката е прерастнала в метеж, работниците са разбили складовете и са „събрали“ своите заплати във вид на iPhone апарати на стойност $60 млн. От Apple разследват защо парите за заплатите не са стигнали до хората.

Народното събрание „против“ работещите

2020.12.09

След години повтаряне на очевидното, Народното събрание частично съобрази Кодекса на труда с правото на ЕС: референтните периоди за СИРВ бяха намалени от 6 на 4 месеца. Независимо от ясно изразената социална позиция „против“, предложеното увеличаване на допистимия извънреден труд от 150 на 300 часа годишно също беше прокарано.

Пресякохме опит за измама

2020.12.02

На наш сървър беше засечен опит да бъде експлоатиран зловреден софтуер, предназначен за кражба на данни от потребители на e-mail услуги. Опитът е пресечен и не са допуснати негативни последици за наши членове и други посетители на сайта.

За възникващия „атипичен“ синдикализъм

2020.10.31

Завърши синдикалният семинар „Повече демокрация на работното място – за достойна заетост, силно колективно договаряне и добре защитени трудови права“ в партньорство между КТ „Подкрепа“ и Европейския работнически център EZA. Представители на научните среди заговориха за „атипичен“ синдикализъм.

Протестът за извънредния труд успя!

2020.10.29

На 28.10.2020 г. в 08:00 ч. се събрахме при паркинга на Партийния дом (сега сграда на Народното събрание в столицата и казахме „НЕ“ на идеята за 300 часа извънреден труд годишно. Засега имаме успех!

Спечелихме за пореден път срещу Xerox

2020.10.27

Спечелихме и на Втора инстанция делото за незаконосъобразното уволнение на Десислава Гогова (наш синдикален председател в „Ксерокс сървисиз България“ ЕООД).

Синдикална приемна в гр. Ботевград

2020.10.21

На 20.10.2020 г. между 11:00 и 16:00 ч. проведохме Синдикална приемна за членовете на НФТИНИ в гр. Ботевград. Осигурихме правна и икономическа експертиза за всеки въпрос, който ни беше поставен.

Процедура за ЕРС в Siemens

2020.10.05

Днес с помощта на немските партньори от IG Metal започнахме активни действия за определяне на представител от българска страна в Европейския работнически съвет на Siemens. Ако имаш идеи в тази връзка, свържи се с нас!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори